U.S. Depariment _ 400 Seventh St., S.W.
of Transportation washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

NOV 15 2001

Mr. Don Lampshire ' Ref. No. 01-0285
Gas Service and Supply, Co.

3396 Swan Lake Road

Bossier City, Louisiana 71111

Dear Mr. Lampshire:

This responds to your June 15, 2001 email requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hoses on cargo tanks. Specifically, you ask

if hose marking and periodic inspection and testing requirements apply to rubber flexible hoses on cargo
tanks used to transport liquefied compressed gases.

The hose identification, inspection, and testing requirements for hoses on cargo tanks used te transport
liquefied compressed gases are in § 180.416 of the HMR. These requirements apply to delivery hoses
and hose assemblies only. A rubber hose used as a flexible connector in the piping system of a cargo
tank is not a delivery hose. Thus, such rubber flexible connectors need not be marked with a unique
identifier and are not subject to the periodic inspection, testing, and recordkeeping requirements
applicable to delivery hose assemblies in § 180.416. Note, however, that rubber flexible connectors
must be inspected and tested in accordance with requirements applicable to piping systems in

§ 180.416.

] hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office. ,

Sincerely,

J ”
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

PR * . et

010285




;-29-0) 12:26P Gas Service & Supply

-~

318 747 3425 P.O1
Gas Service & Supply \,(Oh NSEY]

3396 Swan Lake Road
Bossier City, LA 7111] % }QO 4/6

(318) 742-5881

Email: ;!‘:xrrip(:hlii)a@ngz—gpsﬁiers. com Ca §c 90 / L) ks
Ol—=0OT %S

October 29, 2001

Department of Transportation
Office of Hazardous Materials Safety
Attention: Stan Staniszewski

Dear Stan:

T am requesting clarification of Hazardous Materials Regulations (HMR: 49, Parts |7]-] 80) applicable to
rut_)b_e[LP _I:]exible connectors on cargo tanks,

Would a LPG rubber hose used as a flexible connector in a piping system on a MC33), MC330 or non-
specification cargo tank be fested and inspected as part of the piping systemn? Are these rubber flexible
hoses required to have serial numbers, dates, etc. as are delivery hoses? Are rubber LPG flexible connectors
required to be changed ourt periodically as in a five year DOT complete test of the cargo tank?

Thank you for your assistance in this matter and ) appreciate any information you can give me. You can fax
or email your response. Thank agdih for your time,

Sincerely,

Don Lampshire
Gas Service & Supply
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